Tips voor kraambezoek

tips voor kraambezoek

De geboorte van een kindje binnen je gezin is vanzelfsprekend een van de meest heftigste gebeurtenissen in je leven. Ook als alles op rolletjes loopt. Natuurlijk willen familieleden, kennissen en vrienden dit heugelijke feit met je delen en jullie overladen met leuke kraamcadeau ’s en felicitaties. Om te zorgen dat jullie de kraamtijd goed door komen en er vooral zo veel mogelijk van kunnen genieten, volgen hieronder enkele tips.

De kraamweek

Zoals al gezegd, veranderd er met de komst van een kindje enorm veel. Vooral de eerste week kun je soms het gevoel hebben de regie niet meer helemaal in handen te hebben. Je moet wennen aan je nieuwe rol als ouder of misschien je aandacht verdelen tussen meerdere kinderen. Je moet wennen aan de wakkere nachten en misschien geef je borstvoeding. Het kost soms even tijd om dit helemaal goed te laten verlopen. Daarnaast vieren je hormonen hoogtij. Misschien overbodig om te zeggen dat het verstandig is om kraambezoek deze week te beperken tot mensen die het dichtst bij je staan. Iedereen zal begrijpen dat je de tijd nodig hebt met je gezin om weer even te “landen”

Plan je kraambezoek zo handig mogelijk

De een snapt hoe het werkt met een kraambezoek, namelijk een leuk kraamcadeau mee nemen en het bezoek beperken tot ongeveer een uurtje. De ander is misschien wat minder op de hoogte en maakt er een dag vullend programma van. Natuurlijk heeft een ieder even goede bedoelingen. Om te voorkomen dat je in vervelende of lastige situaties terecht komt zou ik je de tip willen geven, plan je kraambezoek handig. Bijvoorbeeld een uur voor de voeding van je baby of voor het middag dutje van moeder en kind. Spreek met je partner of de kraamzorg af dat deze het bezoek vertellen dat er zo weer andere “activiteiten” op het programma staan.

Blijf bij jezelf

De kraamtijd lijkt soms wel eens de uitgelezen periode waarin familie, vrienden of vage bekenden je willen vertellen hoe het allemaal hoort. Natuurlijk met alle goede bedoelingen. Soms is het best lastig om met deze stortvloed van goede adviezen en meningen te bedenken wat je nou eigenlijk zelf belangrijk vindt. Probeer dit toch zo veel mogelijk te doen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Vaak weet of voel je zelf precies wat goed is voor jou, je baby en je gezin.

Accepteer hulp van je kraambezoek

Biedt jouw kraambezoek aan om even een boodschapje te doen, de hond uit te laten of de andere kinderen van school te halen? Grijp deze hulp met beide handen aan. Iedereen weet dat je gewoon in een drukke periode zit en willen over het algemeen gewoon graag helpen.

RRR

Rust, reinheid en regelmaat. Een oud begrip maar wat zeker in de eerste levensweken van je baby nog zeer van toepassing is. Natuurlijk wil je graag je baby laten zien aan je kraambezoek maar laat je baby lekker slapen als hij/zij ligt te slapen. Stel je zelf maar eens voor als je te pas en te onpas uit je slaap gehaald wordt. Binnen een paar dagen zal je je flink gestrest gaan voelen. Voor je baby is dat niet anders. Bedenk van te voren hoe je er over denkt dat je kindje van hand tot hand gaat tijdens het bezoek en vooral, let goed op de reactie en gedrag van je baby. Vraag je kraambezoek geen kinderen mee te nemen die snotverkouden zijn of deze op afstand te houden. En vanzelfsprekend op dat moment geen kinderziekte hebben.

Voor het kraambezoek…

Een van de belangrijkste tips die ik aan het kraambezoek kan geven is, kom op tijd! Een dag binnen een kraamgezin is best druk. Er moet voeding gegeven worden, gekolft worden, uitkoken, slaapjes, badderen, wasjes en ga zo maar door. Over het algemeen zit hier enige structuur in of probeert het gezin dit in ieder geval te krijgen. Hoe je dus aan de afgesproken tijd. Dat voorkomt een hoop stress.

Neem een leuk kraamcadeau mee. In deze shop vind je vele leuke voorbeelden van een origineel kraamcadeau met naam van de baby. Je kunt dit helemaal naar jouw idee laten maken. Denk bijvoorbeeld een aan kinderserviesje met naam, een spaarpot met naam, een geboortetegeltje of een badcape met naam. Dit valt vaak erg goed in de smaak.

Hou het kraambezoek kort. Ook al kun je normaal uren met elkaar kletsen. Dit komt echt wel weer terug. Een kraambezoek duurt gemiddeld een uurtje.

Tot slot…

Misschien wel de belangrijkste tip, geniet van deze tijd! Voor je het weet is het weer voorbij. Maak foto’s, schrijf dingen op. Dit is erg leuk om later nog eens terug te kijken.

Fijne kraamtijd gewenst!

 

De waardering van www.pixelsenstiksels.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1031 reviews.