Kangaroo care

kangaroo care

Iedereen heeft wel eens een foto gezien van een baby kangaroo die zich heerlijk genesteld heeft in de buidel van zijn of haar moeder. In eerste instantie denk je misschien: “Och wat praktisch, zo’n ingebouwde draagzak.” Maar schuilt er niet meer achter?

Er zijn wereldwijd studies gedaan naar de effecten van huid-op-huidcontact tussen met name de moeder (sorry vaders) en de pasgeboren baby. Maar om te voorkomen dat de kersverse of aanstaande vaders nu direct wegklikken, wil ik toch even met hen beginnen.
Alhoewel er veel minder studies naar huid-op-huidcontact tussen baby’s en vaders gedaan is, komt daaruit wel naar voren dat het zeker een positief effect heeft. De baby stopt eerder met huilen, zou minder pijn ervaren en minder energie verbruiken. Daarnaast vermindert het voor de vader stress en angst en leert hij beter communiceren met zijn zoon of dochter.

  • Van kangaroo-care bij moeders zijn meer voordelen omschreven.
    Het verbetert de hart- en longfunctie direct na de geboorte. Wellicht komt dat doordat debaby de harttonen en het ademhalingspatroon van de moeder herkent en daar rustiger van wordt.
  • De baby kan de eigen lichaamstemperatuur beter op peil houden, beter dan bij elektrische verwarming. Dit geldt natuurlijk ook voor huid-op-huidcontact met de vader.
  • Het helpt bij het geven van borstvoeding. Unicef heeft een filmpje online staan waarmee ze willen aantonen dat elke baby binnen een uur na de geboorte op eigen kracht de tepel van zijn/haar moeder kan vinden. Unicef noemt dat de “breast-crawl”.
  • Het zou de overdracht van goede bacteriën bevorderen. Net zoals bij de doorgang door het geboortekanaal, helpt het huid-op-huidcontact de baby om gezonde bacteriën te ontwikkelen en dat zou weer kunnen helpen bij het verminderen van allergische aandoeningen.
  • Het helpt om……..

Ehh, leuk al die wetenschappelijke studies, maar het is toch vooral fijn om je kindje dicht bij je te hebben; te knuffelen en de intimiteit te beleven tussen jouw en je baby. Dus houd je baby heerlijk warm en geborgen in een badcape en kangaroo er lekker op los. Niet alleen de eerste paar uur na de geboorte maar ook de weken daarna. Het versterkt alleen maar de band tussen jou en je baby. En die studies zijn mooi meegenomen als een soort win-win situatie. Maar uiteindelijk draait het alleen om de liefde en genegenheid tussen jou en je baby. En wie weet zorgt de evolutie over een paar miljoen jaar nog wel voor een buideltje…..

De waardering van www.pixelsenstiksels.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1256 reviews.